torstai 23. tammikuuta 2014

Muotoilun juhlaa

Yksi vaatetusalan opintoihin sisältyvä kokonaisuus on muotoilu. Aluksi harjoitellaan yksikertaisia perusmuotojaa, mutta opintojen edetessä siirrytään vaativampiin malleihin. Viimeisenä vuonna teemana ovat melko vaativat mallit kuten juhlapuvut. Melko tyypillistä on, että esimerkiksi juhlapuvun yläosa muotoillaan, mutta helmaosa pääsee putoamaan vapaasti.


Upea, Sonjan muotoilema juhla-asu ja sen yksityiskohta.
Esimerkiksi vedostetuissa tai drapeeratuissa juhlapuvuissa on kaavan kuosittelu melko hankalaa, koska materiaalin käyttäytymistä on vaikea ennustaa. Tällöin malli voidaan muotoilla suoraan joko sovitusnuken tai asiakkaan päälle. Tyypillisempää on, että malli muotoillaan sovitusnuken päälle, koska muotoiluun voi upota melkoisesti aikaa.

Muotoillun tuotteen valmistus etenee yleensä niin, että asiakkaan kanssa suunnitellaan malli, jonka jälkeen asiakkaasta otetaan mitat. Sen jälkeen valitaan lähinnä asiakkaan kokoa oleva sovitusnukke, jota usein muokataan asiakkaan mittojen mukaiseksi erilaisilla ”pehmusteilla”. Esimerkiksi rinnanympärysmittaa on helppo kerryttää olkatoppauksilla. Harvoin asiakas on täsmälleen sovitusnuken kokoinen.

Sovitusnuken lisäksi muotoilussa tarvitaan muotoiluneuloja, merkitsemisvälineitä ja kangasta. Muotoilun voi toteuttaa harjoituskankaasta, jolloin valmis muotoilu puretaan ja puretut harjoituskangaskappaleet toimivat kaavoina. Tällöin kannattaa valita harjoituskankaaksi mahdollisimman samantyylinen kangas kuin oikea materiaali.

Vaihtoehtoisesti malli voidaan muotoilla suoraan varsinaisesta materiaalista. Tällöin muotoilu poistetaan varovasti nuken päältä, niin etteivät neulat putoa pois. Tuon jälkeen mallissa olevat yksityiskohdat kuten vedostukset tai drapeeraukset ommellaan käsin, pienen pistoin miehustamateriaaliin kiinni.

Teksti: vaatetusompelija
Kuva: vaatetusompelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti