torstai 24. lokakuuta 2013

Tytti on mestareiden mestari

Maailmanmestari Tytti Hongisto
Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut (WorldSkills) järjestettiin kesällä 2013 Leipzigissä. Tytti Hongisto voitti maailmanmestaruuden muoti ja vaatetus-lajissa, ja oli samalla myös koko Suomen maajoukkueen paras kilpailija.
 
Missä ja mitä olet opiskellut?
Aloitin opiskeluni Kuopiossa, mutta muutin Jyväskylään ja siirryin Jyväskylän ammattiopistoon, jossa suoritin pukuompelijan tutkinnon. Sen jälkeen jatkoin vaatturiopintoihin. Sain myös ompelijakisällin ammattitutkinnon valmiiksi Jyväskylän aikuisopistossa muutama kuukausi sitten.

Millainen oli Suomen joukkue ja joukkueen henki?
Suomen ammattitaitomaajoukkueessa oli 43 kilpailijaa, ja se oli yksi suurimmista joukkueista kisoissa. Joukkuehenkeä kasvatettiin ennen kisoja maajoukkueleireillä, joilla muun muassa tutustuttiin kisojen käytäntöihin ja muuhun joukkueeseen. Yhteishenki oli alusta alkaen tosi hyvä, ja kisoissa oli suuri tuki muista suomalaista joiden kanssa pystyi käymään läpi kokemuksia ja fiiliksiä.

Miksi olet kiinnostunut kilpailusta?
Osallistuin Taitaja-kilpailuihin vuonna 2011 pukuompelun sarjassa, jossa sijoituin toiseksi.Vaikea sanoa, miksi kilpaileminen kiinnostaa! Luonteeltani en oikeasti ole kovin kilpailuhenkinen, sillä minulle on tärkeämpää haasteiden asettaminen itselle ja itsensä kehittäminen kuin muiden voittaminen. Kisoihin lähdinkin ennen kaikkea haastamaan ja voittamaan itseni.

Mikä kilpailutilanteessa on haastavaa, ja mikä kivaa?
Haastavinta oli kilpailla aikaa vastaan. Täytyi tehdä millitarkkaa työtä, ja pyrkiä onnistumaan jokaisessa työvaiheessa yhdellä kertaa, sillä purkamiseen ei ollut aikaa. Lisäksi työt olivat haastavia, ja omaan työhön piti keskittyä 100 prosenttisesti. Onneksi ,kun pääsin työhön kiinni, pystyin työskentelemään sujuvasti ja järjestelmällisesti, eikä yleisökään häirinnyt. Kisojen aikana messukeskuksessa vieraili yli 200 000 kävijää, mutta hyvän keskittymisen ja korvatulppien ansioista en edes huomannut sitä.Kaikista kivointa oli muiden lajin kilpailijoiden kanssa jutteleminen ja heihin tutustuminen. Oli jännittävää nähdä miten erilaisia suunnitelmia jokainen kilpailija toteutti annetun "Military Chic"-teeman ja materiaalien kanssa, ja lisäksi eri maiden kilpailijat käyttivät erilaisia työtapoja.

WorldSkills 2013 Leipzig

Miten valmistauduit kilpailuun?
Valmistauduin kisoihin työskentelemällä Jyväskylän kaupunginteatterin puvustamossa Teatterilla työskennellessäni sain hyvää ompelurutiinia, mutta myös ideoita mallinsuunnitteluun. Lisäksi osallistuin valmennukseen Stadin ammattiopistossa ja Jyväskylän ammattiopistossa. Helsingissä minulla oli muutamia valmennusjaksoja Suomen lajiekspertin Sari Karjalaisen kanssa. Nämä valmennusjaksot olivat tosi antoisia ja opin paljon uusia työtapoja, tekniikoita ja tärkeää tietoa kisoihin liittyen. Jyväskylän ammattiopistolla treenasin sujuvaa työskentelyä ja erilaisia mallikokeiluja, jakkuja tuli ommeltua yksi jos toinenkin. Valmennusjakson aikana kävin myös hakemassa tuntumaa kisatilanteessa työskentelyyn Taitaja-kisoista Joensuusta, joissa toteutin housut ja suunnittelemani jakun.


Mitä antaisit neuvoksi niille, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan kilpailuun?
Jos on motivaatiota, niin kannattaa lähteä kokeilemaan! Kilpailemista ei kannata ottaa liian vakavasti, menestyminen ei ole tärkeintä. Kisoista saa hienoja kokemuksia ja tutustuu alan ihmisiin. Valmennuksesta oppii sellaisia taitoja joita ei perusopetuksessa ehditä opettaa. Jos kiinnostaa haastaa itsensä ja kehittyä vaatetusalan osaajana, kilpailujen kautta siihen saa hyvän mahdollisuuden :)


Miksi muutit Tanskaan?
Lähdin kohti uusia seikkailuja ja haasteita. Usean vuoden oli jo mielessä poltellut muutto ulkomaille, joten päätin lähteä kokeilemaan. Tanska on tunnettu designista ja täällä on paljon muoti- ja vaatetusalan yrityksiä joihin on mahdollista työllistyä. Kaupunkina Kööpenhamina on kansainvälinen ja monipuolinen.

Mitä teet Tansakassa?
Odotan hyviä kokemuksia ja uusia haasteita. Sain työpaikan paikallisesta ompelimosta, jossa työnkuvaan kuuluu pääasiassa miesten pukujen kanssa työskentely. Tulevaisuuden suunnitelmissa on oman yrityksen perustaminen, ja kiinnostusta olisi myös päästä työskentelemään teatterin tai sirkuksen parissa jatkossakin. Toistaiseksi olen pärjännyt englannilla, mutta aikomuksena on myös opiskella tanskaa :)


Niin vaatetuksen kuin koko Jyväskylän ammattiopiston väki on ylpeä Tytin saavutuksista. Kilpailutyöt ja kunniakirja ovat nähtävillä Viitaniementie 1 C:n ala-aulan vitriinissä.

 
 

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti