torstai 14. maaliskuuta 2013

Lakituksia

Soile Virtanen oli työssäoppimassa M.a.s.i Company –konserniin kuuluvalla Fredriksonilla. Fredrikson on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista ja maineikkaimmista lakkitehtaista ja -merkeistä, jossa valmistetaan yo- ja valmistujaislakkeja.
Lakin vuori

Työssäoppiminen kesti kuusi viikkoa, jonka aikana tutustuin sarjatuotteiden valmistukseen. Yllättävää oli se, että eri osakunnille ja alueille valmistettavat yo-lakit poikkeavat toisistaan mm. mallien ja vuorien värin suhteen. Hienoimmissa yo-lakeissa on kultainen lyyra, nahkainen lippa ja niiden valmistukseen käytetään muutoinkin laadukkaampia materiaaleja.

Opetus oli käytännön- ja työnläheistä. Jo heti ensimmäisenä työpäivänä pääsin ompelemaan. Yllätyin siitä, miten monta vaihetta lakkien valmistukseen sisältyy. Pääsin kokeilemaan niistä lähes kaikkia aina kankaan laakaamisesta, lakkien leikkuuseen, valmistukseen, viimeistykseen ja pakkaamiseen saakka. Laitoin myös lavoja valmiiksi asiakkaille.

Valmis lakki

Huomasin pian että, kun ompelen samaa vaihetta esimerkiksi 600 kertaa peräkkäin, niin ompelunopeus ja -rutiini kehittyvät roimasti. Samoin mittasilmä paranee etenkin saumanvarojen hahmottamisen suhteen.

Sen jälkeen, kun olin harjoitellut valmistuksen eri vaiheita riittävästi, ompelin oman yo-lakkini näyttönä. Lakki tulee käyttöön ensi keväänä, kun valmistun. Harva kaksoistutkintoa opiskeleva on valmistanut oman yo-lakkinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti