perjantai 8. maaliskuuta 2013

Ammattiksi vaate?

Yhteishaku on käynnistynyt, joten kipin kapin hakemaan vaatetusalalle. Inkeri ja Juuso kertovat omasta opiskelustaan.

Inkeri Laurila, vaatetusompelija

Olen ollut kiinnostunut käsillä tekemisestä pienestä pitäen. Mummoni opetti kädentaitoja jo varhain, ja osallistuin kansalaisopiston järjestämään tekstiili- ja kuvataidekerhoon Toivakassa. Tiesin jo ylä-asteella, että hakeutuisin joko vaatetusompelija-, vaatetus- tai tekstiilialan artesaaniopintoihin. Ammatillinen koulutus tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta.

Vaatetusompelijaopintojen alussa jouduin opiskelemaan paljon uutta, mutta osa asioista oli jo entuudestaan tuttuja. Pidän eniten perusompelusta ja tuotesuunnittelusta sekä siitä, että voin toteuttaa itseäni. Onnistuneen, valmiin tuotteen näkemisestä tulee hyvä fiilis. Kaavoitus oli alussa vähän hankalaa.

Myös työssäoppiminen on ollut opettavaista, kun pääsen näkemään, mitä alan työpaikoilla oikeasti tapahtuu. Näillä jaksoilla olen oppinut monia sellaisia asioita, joita koulussa ei välttämättä tule esiin. Innostuin erityisesti teatteripuvustuksesta, kun olin työssäoppimisjaksolla Huoneteatterissa.

Ei ole vielä ihan varmaa, mitä tulevaisuudessa tulen tekemään, mutta olen harkinnut jatko-opintoja tai vaikkapa välivuotta au-pairina.

Juuso Nieminen, vaatturi

Mietin ammatinvalintaa lukion jälkeen ja selasin kuumeisesti valintaoppaita. Vaatetusala nousi selväksi kiinnostuksen kohteeksi, vaikka harkitsin myös lastentarhanopettajaopintoja. Aluksi meinasin hakea ammattikorkeakouluun, mutta päädyin ammattiopistoon, koska en ole ommellut paljoakaan ja halusin kehittää ompelutaitojani.

Hakeuduin vaatturi-opintoihin, koska olin kiinnostunut miesten vaatetuksesta. Olin varautunut siihen, että opiskelu on pelkkää ompelua. Yllätyksenä tuli se, että tuotteiden valmistukseen sisältyy myös mittojen ottoa, kaavoitusta ja sovitusta sekä tuotesuunnittelua.

Pidän opiskelussa erityisesti siitä, että saan ideoida ja suunnitella sekä valmistaa asiakastöitä. Jokaisesta työstä oppii jotain uutta. Olen valmistanut pientuotteita, miesten paidan, shortsit ja puvun sekä osallistunut oopperan puvustukseen. Haluisin vielä valmistaa smokin.

Olen ollut työssäoppimisjaksolla Dressmannilla ja Hannu Kuitusella, joissa opin etenkin asiakaspalveluun ja ompeluun liittyviä asioita. Huomasin, että jokainen ratkaisee ompeluun liittyvät seikat hieman eri tavoin.

Ala tuntuu oikealta. Mahdollisesti kaupalliseen alaan tai käsityöalaan liittyvä opiskelu kiinnostaa tulevaisuudessa. Jollain tapaa tuleva ammatti liittyy vaatetukseen.

Kannattaa hakea rohkeasti vaatetusalalle, jos yhtään kiinnostaa. Kokeilemalla voi testata, onko ala se oma, ja tekemällä oppii. Niin, ja ala on naisvaltainen, joten miesopiskelijalla on erityisen hyvät oltavat :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti